elevenvilag@elevenvilag.hu

Terepíjászat

Eleven Világ Íjász Egyesület - Terepíjászat
04
ápr
2014
Posted by: Balou  /   Category:   /   Nincs hozzászólás

A terepíjászat  a klasszikus, koncentrikus körös céltáblákon megvívott sportíjászat változatos terepre való kivitelét jelenti, ahol a lövést a domborzat is nehezíti. A terepíjász versenyeken jelöletlen, illetve jelölt távolságokon, szabványos lőlapokra lövünk.

Jellemző a szakágra a célonkénti több (FITA-n 3) lövés lehetősége és a lőtávok igen széles skálája (pl. FITA-ban: barebow 5-50m, irányzékos íjak 10-60m). A körkörös tábla könnyen célozható, és igazságos pontozást biztosít. Ezek miatt a terepíjász versenyeken kevésbé számít a távolságbecslés képessége, a célok ismerete, de jobban az állóképesség valamint a folyamatos pontos lövések leadása, mint a 3D versenyeken. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a puszta lőtudáson felül szükség van a terephez, fényviszonyokhoz való alkalmazkodásra is, mert a célokat gyakran nagyon nehéz beállásokból, meredek szögekben kell meglőni.

A terepíjászatban a legismertebbek az IFAA és a FITA nemzetközi szervezetek szabályzatai szerinti versenyek. Az amerikai IFAA a régebbi, de a FITA a nemzetközi versenyzés szempontjából elismertebb, hiszen a FITA terepíjászat nemzetközi versenyei mind kvalifikációs rendszerűek, és a sport szerepel a Világjátékokon (World Games) is. Emiatt az EB-ken, VB-ken a küzdelem nagyon kiélezett, és sikereket elérni nagyon nehéz ebben a szakágban.

(forrás: misz.hu)

Nincs hozzászólás